📚 Wikilala, Kelime.com ve eOsmanlıca Veri Tabanları [Deneme Erişimi]

Wikilala, Kelime.com ve eOsmanlıca veritabanları 31.12.2023 tarihine kadar Üniversitemiz İnternet uçlarından deneme erişimine açılmıştır.


Wikilala

Erişim Adresi: https://www.wikilala.com

Wikilala matbaanın icadından sonra basılmış Osmanlıca (1729-1928) ve Erken Cumhuriyet Dönemi (1923-1950) metinler (gazete, dergi, kitap ve belge) içerisinde günümüz Türkçesiyle "arama" yapılmasına olanak sağlayan bir dijital kütüphanedir.
Meraklıların veya akademik çalışmalar yapan araştırmacıların halihazırda Erken Cumhuriyet ve Osmanlıca metinlerde latin harfleriyle bütünleşik arama yapabilmelerine imkân tanıyan bir kütüphane bulunmamaktadır. Dijital baskı çağına gelinceye dek araştırmacılar özellikle Osmanlıca metinler içerisinde aradıklarını bulabilmek için sayfalarca konu başlığını taramak, hatta satır satır metin okumak zorunda kalıyorlardı. Halbuki Wikilala sayesinde tek bir tık ile aradıkları tüm başlık ve içeriklere saliseler içerisinde ulaşabilmektedirler. Gazeteler: 1 milyon sayfaya yakın ulusal ve yerel Osmanlıca ve Türkçe gazete sayfasında tam metin arama yapabilirsiniz.
Dergiler: Edebiyattan ekonomiye, sosyolojiden teknolojiye onlarca kategoride 750 bine yakın dergi sayfasında tam metin arama yapabilirsiniz.
Kitaplar: Edebiyattan sanata, tarihten bilime onlarca kategoride 500 bine yakın kitap sayfasında tam metin arama yapabilirsiniz.
Makaleler, Yazmalar, Belgeler ve tüm Osmanlıca materyaller içerisinde arama yapın.


Kelime.com


 

Erişim Adresi: https://kelime.com/

Onlarca sözlük içerisinde aradığınız kelimenin dil, tür, anlam ve etimolojik köken bilgisini sunan, aranan kelimenin benzerlerini ve türevlerini bulan, aynı zamanda yıpranma ve silinmeden dolayı okunamayan kelimeleri çözümlemeye yarayan bir sözlükler veritabanıdır.
 
Başlıca özellikleri ve sağladığı kazanımlar şunlardır:
  • Aradığınız kelimenin tüm sözlüklerdeki anlamını indexleme.
  • 10 dile ait yüzbinlerce veri hücresi içerisinde kelimelerin eş ve zıt, tamlama, köken bilgisi, anlam ve imlalarını bulma.
  • Aradığınız kelime ile türetilmiş tamlama, deyim ve atasözlerini listeleme.
  • Aranılan kelimenin hangi maddenin anlamında geçtiğini ve örnek cümlelerde görme.
  • Çözümleyici özelliği ile kelimelerin yıpranması, silinmesi veya okunamaması gibi durumlarda kelime çözümleyebilme.
  • Çözümleyicinin bulduğu sonuçların detayına görüntüleyebilme.
Arama: Kelime.com ile onlarca sözlük içerisinde kelime, tamlama, kalıp, atasözü, deyim, kişi, eser, olay ve yer adlarını arayıp bulabilirsiniz. Bulunan maddenin hangi dil, tür, sınıf, biçim ve cinsiyete girdiğini ve veritabanında kayıtlı hangi sözlükte ne anlama geldiğini, aradığınız kelimenin hangi tamlama, kalıp, deyim ve atasözü içinde yer aldığını görebilirsiniz. Ayrıca aranan kelimenin hangi madde-başının anlam kısmında geçtiğini ve hangi sözlükte yer aldığını örnek cümlelerle öğrenebilirsiniz.

Çözümleyici: İlgilendiğiniz doküman ve metinlerde bulunan kelimelerin yıpranma, silinme, yırtılma veya farklı sebeplerden dolayı okunamaması durumunda joker karakterler yardımıyla aradığınız kelimeye en yakın sonuçları listelemenize yardımcı olur. Ayrıca hangi sözlükte ne anlama geldiğini görebilirsiniz.


eOsmanlıca

Erişim Adresi: https://eosmanlica.com/

Osmanlı Türkçesini en kolay ve en doğru tekniklerle öğretebilmeyi hedefleyen toplam 79 dersten oluşan bir eğitim platformudur. Bu platforma özel kurgulanan oyunlaştırılmış (doğru/yanlış, eşleştirme, şıklı ve gördüğünü yaz vb.) sistemle e-Osmanlıca, 7'den 70'e ilgili herkese hitap edecek ve öğretecek şekilde tasarlanmıştır.

Başlıca özellikleri ve sağladığı kazanımlar şunlardır:
  • Başlangıçtan ileri seviyeye dek oyunlaştırılmış kişiye özel eğitim.
  • Seviye tespit sınavlarıyla Osmanlıca okuma becerinizi/düzeyinizi belirleme imkanı.
  • Her ders için gerekli donanımı edindirerek sonraki aşamaya geçişi sağlayan öğretici sistem.
  • Üniversite müfredatına uygun 79 ders ve 1000’in üzerinde kelimeden oluşan eğitim seti.
  • 10 farklı tiple yüzlerce soru ile konu bilgisini ölçme ve değerlendirme.
  • İnteraktif dersler ile Osmanlı Türkçesini öğrenerek katılım sertifikası kazanma imkanı.
  • Osmanlı Türkçesi imla sözlüğü ile kelime çeviri özelliği.